Home Wat is RFID Inventarisatie Standaardisatie Pilots Technologie Partners Publicaties en contact

Wat is RFID?

RFID staat voor Radio Frequency Identification en is een technologie die gebruik maakt van radiogolven om op afstand gegevens uit te wisselen tussen een RFID-lezer en een zogenaamde RFID-tag, die bevestigd is aan een specifiek (bewegend) object.

Met behulp van een antenne worden door de RFID-lezer de signalen van een RFID-chip (gemonteerd in de RFID-tag) opgevangen.
De RFID-lezer vertaalt het radiosignaal naar digitale informatie, bijvoorbeeld een tag identificatienummer. Omgekeerd beschikt een RFID-tag ook over een antenne.Deze wordt gebruikt om gegevens op de RFID-chip toe te voegen, te wijzigen of te verwijderen.

RFID is geen nieuwe technologie. Een bekend voorbeeld is de tijdwaarneming tijdens sportwedstrijden. Voor de meting van de start- en eindtijden bij hardloopwedstrijden wordt aan de schoen van de lopers een chip bevestigd. Wanneer de lopers over een mat heen lopen, wordt de tijd vastgelegd.


  Passief versus actief?
RFID-tags zijn beschikbaar in een ruime diversiteit aan vormen en maten. In de figuur links wordt een tag op ware grootte getoond. Het maakt verschil uit voor de maatvoering of een tag passief, semi-passief of actief is. Het grote verschil tussen deze soorten tags is dat een actieve en semi-passieve tag over een batterij beschikken. Een actieve tag zendt continu met een bepaald interval zijn unieke identificatienummer uit (bijvoorbeeld elke 5 seconden). Een passieve tag wordt pas geactiveerd om zijn unieke identificatienummer uit te zenden wanneer hij in de buurt van een antenne komt. Semi-passieve tags zijn tags die net als een passieve tag pas hun unieke ID uitzenden als zij in de buurt van een antenne komen. De batterij dient als ondersteuning van de geheugencapaciteit en intelligentie van de chip en kan het uitgezonden signaal versterken, waardoor de leesafstand kan toenemen.

Actieve tags zijn over het algemeen duurder en de batterij bepaalt de levensduur van de tag. Passieve tags zijn over het algemeen kleiner en goedkoper en kennen een vele malen langere levensduur dan de actieve en semi-passieve tags.

Voor een indeling van tags volgens EPC Global, zie Standaardisatie → Tags